Pohorska ulica 59, 2000 Maribor, Slovenia

Znamenitosti
  /  Znamenitosti
Stara trta

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Muzej najstarejše trte na svetu

Muzej najstarejše trte na svetu izpostavlja najstarejšo trto v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora kot vinogradniškega središča Štajerske. Pri tem se opira na ohranjeno premično dediščino, ki dejstvo o izredni starosti še podkrepi. Razstavo ob izbranem gradivu in razstavnih besedilih dodatno obogatita računalniška animacija in video produkcija.

Pokrajinski muzej Maribor

V dominantni grajski stavbi v središču mesta domuje Pokrajinski muzej Maribor, sodobna ustanova z estetsko dovršenimi razstavami, ki obiskovalca seznanijo z zgodovino mesta od neolitika do začetka 20. stoletja.

Pohorje

Pohorje je naravna oaza, kjer se razprostirajo širni gozdovi, pragozd Šumik, jase in pašniki, neokrnjene pohorske vode, slapovi in šotna barja z jezerci, kjer živijo največji metulj v Evropi in druge dragocene živalske vrste.

VInorodni griči

Vzpon na mestne griče ni le dobra rekreacija, temveč ste po njem nagrajeni tudi s prelepimi razgledi. Privoščite si pogled nad mesto in njegovo okolico, vse do Pohorja!

Prireditve in dogodki

Maribor je mesto odličnih mednarodnih festivalov, pa tudi odmevnih športnih dogodkov. Od kulturnih in športnih dogodkov pa vse do praznovanja novega leta na največjem slovenskem trgu in največjega festivala na prostem v Sloveniji!